V Jelšave burácali motory amatérskych automobilových pretekárov

31.03.2013 Revúca

Jelšava 30. marca (TASR) - Siedmy ročník Veľkonočných amatérskej automobilovej súťaže usporiadali dnes v priestoroch bývalých kasárni v Jelšave. Na štart sa postavilo 52 jazdcov.

Ako pre TASR povedal zástupca riaditeľa súťaže Dušan Švec, súťažou sa snažia k motoristickému športu prilákať najmä mladých ľudí, ktorí si pod odborným vedením osvoja bezpečnostné návyky, ktoré využijú aj v reálnom živote.

Preteky v Jelšave sú súčasťou seriálu Mini Rally Cup (MRC). Usporiadali ich Autokrosový klub Revúca a mestá Revúca a Jelšava. Súťaž je zaradená aj v kalendári MRC, preto sa na ňu vzťahujú športové, bezpečnostné a technické predpisy tohto seriálu. "Amatérske preteky sa väčšinou organizujú v uzatvorených priestoroch, pretože uzavretie úsekov riadnych ciest je náročné na administratívu a aj na poplatky. Navyše v takomto uzatvorenom areáli je to aj bezpečnejšie," povedal Švec.

V areáli kasární sa dnes preháňali väčšinou staršie autá. Od bežných áut v premávke sa odlišovali len miernou výzdobou a súťažiaci mali na hlavách bezpečnostné prilby. "V amatérskych súťažiach naozaj využívame autá, ktoré sú určené na bežnú premávku. Je to aj preto, aby si jazdci vedeli jednoduchšie zadovážiť náhradné diely. Na pretekoch používajú len drobné vylepšenia, trochu silnejšie motory, spevnené podvozky a kvalitnejšie pneumatiky," dodal zástupca riaditeľa súťaže MRC.
 

Vyberte región